A SEO bővítmények a keresőoptimalizálás két nagy csoportját tudják erősíteni, a technikai részeket (technical seo) és a tartalmak megfelelő optimalizálását (on-page seo).

Fontos, hogy a plugin telepítése önmagában nem okoz változást, és nem fognak javulni a helyezések sem. Az eszközök megfelelő és tudatos használatával viszont jelentős eredményeket lehet elérni.

A keresőoptimalizálás egy összetett folyamat, kezdők számára pedig sokszor akadályt jelent a Google irányelvek betartása. Ami később komoly gondokat tud okozni egy weboldal életében. Ebben a cikkben azokat a SEO bővítményeket fogom bemutatni, amivel számodra is egyszerűbbé és átláthatóbbá válhat a weboldal optimalizálási folyamata.

Yoast SEO

yoast-seo bővítmény

A Yoast SEO bővítményét már több mint 5 millióan használják világszerte WordPress weboldalakon. A hatalmas számok valószínüleg a felhasználóbarát környezetnek, folyamatos frissítéseknek, egyszerű, letisztult designnak és a könnyű telepítésnek köszönhető.

A Yoast egy univerzális SEO bővítmény, amivel a tartalmi optimalizálás mellett az egyes technikai tényezőket is egy kattintásra be tudsz állítani. Ilyenek például:

  • XML webhelytérkép
  • Robots.txt
  • Noindex attribútum
  • AMP oldalak
  • Kanonikus címke
  • Kategóriák kezelése
  • stb.

A Yoast minden oldalhoz / bejegyzéshez hozzáad egy úgynevezett ‘meta SEO box’-ot, amivel szerkeszteni tudod az adott oldal oldal címét (title tag), metal leírását (meta description).

yoast-seo-meta

A leírás és a cím szerkesztése mellett lehetőség van az adott oldal fő kulcsszavát megadni, ami alapján a bővítmény a tartalmi optimalizálás beállításában fog tippeket mutatni.

yoast-tippek

Értelemszerűen a zöld az rendben van, a sárga az javaslat, a pirosat viszont célszerű javítani.

Fontos, hogy ne csak az itt felsorolt javaslatokra támaszkodj egy cikk megírásánál. ‘A felhasználóknak írunk, de az algoritmusnak optimalizálunk.’ A tartalom első sorban a felhasználóknak készül, nem pedig a robotoknak. A Yoast csak egy iránymutatást ad, hogy merre haladj.

Ha még nincs kellő tapasztalatot keresőoptimalizálás terén, a Yoast egy jó megoldás a kezdeti problémák és kérdések áthidalására. Az ingyenes verzió tartalmaz minden funkciót, amire az elején szükséged lehet. A későbbiekben pedig természetesen van lehetőség a prémium verzió megvásárlására is ami €89. A pro változattal pedig már 5 kulcsszóra lehet egyszerre optimalizálni egy bejegyzést.

All in One SEO Pack

All in One SEO Pack

Az All in One SEO Pack a Yoast legnagyobb versenytársa, több mint 2 millió aktív felhasználóval rendelkezik. A Yoast-nál bemutatott funkciók jelentős része itt is elérhető, azonban tartalmaz néhány extra beállítást, amiért érdemes megfontolni a kipróbálását.

A beállításokban a robots.txt szerkesztése mellett lehetőség van FTP hozzáférés nélkül közvetlenül a .htaccess fájl szerkesztéséhez is

A tartalmi optimalizálásnál a már ismert lehetőségeken túl be tudjuk pipálni a nofollow attribútumot, de akár a webhelytérképből is ki tudjuk zárni az adott oldalt.

all-in-one-seo-pack-meta

Emellett a plugin képes automatikusan legenerálni az oldalakhoz tartozó meta leírást (meta description).

A Yoast-tal szemben ez a bővítmény, több mint 50 nyelven érhető el köztük magyarul is.

Kezdő és középhaladóknak tökéletes választás, minden lényeges funkció elérhető az ingyenes változatban is. A prémiumban lehetőség van videók és képek SEO beállításához, WooCommerce támogatást is kapunk, valamint kategória és címke oldalakat is SEO-zni tudjuk. A legkisebb csomag $79, amit csak egy weboldalhoz tudunk felhasználni, a legdrágább pedig $699, amit korlátlan számban fel lehet használni. Ez utóbbi akkor éri meg ha pl. weboldal készítésével foglalkozol.

Rank Math

rankmath-wordpress-plugin

A Rank Math másfél éve került a piacra, ami alatt több mint 300 ezer aktív felhasználót szerzett. Az eszköznek jelenleg nincs prémium verziója, de az ingyenes változatban is több lehetőség rejlik mint a Yoast és az All in One premium változataiban. A fejlesztők elmondása szerint a közeljövőben megjelenő pro változat még több segítséget fog nyújtani a weboldalak optimalizálásához. Fontos, hogy a jelenlegi  funkciók továbbra is elérhetők lesznek az ingyenes változatban!

A Rank Math telepítése után lehetőség van kezdő és haladó opciók közül választani, valamint a korábbi SEO plugin adatait importálni.

rank-math-meta

Az eszköz támogatja a strukturált adatok megjelenítését a találati listában (Schema markups), amivel akár 30%-kal is növelni tudod az oldaladra kattintás arányát.

Az oldal címe, meta leírása és URL címe mellett megjeleníthető a termék ára,  adatai, értékelése.

rank-math schema

Részletes 404-es hibák naplózására: Az eszköz automatikusan küld értesítést, ha a weboldalon 404-es hiba jelentkezik.
Automata SEO Audit: Lehetőség van egy rövid 12 lépéses auditot lefuttatni, amivel a legfontosabb weboldal elemeket azonnal lehet ellenőrizni.
5 kulcsszó megadás: A tartalmi optimalizálásnál hatalmas segítség, hogy nem csak egy fő kulcsszót lehet megadni, hanem kapcsolódó kifejezéseket is.
Emellett lehetőség van robots.txt, htaccess fájl szerkesztésére, backup mentésre, Google Search Console összekötésre és átirányításokra is (301, 302, 307, 410, 451).

Autoptimize

autoptimize-wordpress-plugin

Az Autoptimize egy ingyenes WordPress bővítmény amivel az oldalon található JavaScript, CSS és HTML fájlokat lehet optimalizálni.
Ahhoz, hogy a Google organikus találatai között jó helyezéseket tudj elérni, elengedhetetlen a honlap betöltési sebességének optimalizálása. A betöltési sebesség egy rangsorolási faktor, ami nem elhanyagolható ha keresőoptimalizálással akarunk látogatókat szerezni.
Érdemes a JS és CSS tömörítés megkezdése előtt az oldalról egy biztonsági mentést készíteni. Ha a későbbiekben bármilyen problémát okozna fájlok tömörítése, egyszerűen kapcsold ki az adott opciót és minden visszaáll eredeti állapotba.

JavaScript optimalizálás

auto-javascript-optimalizalas

Aggregate JS-files
A JavaScript fájlokat egy fájlba  tömöríti össze.
Exclude scripts from Autoptimize:
Bizonyos Java scripteket ki tudsz vele zárni a tömörítés folyamatából.

CSS optimalizálás

css optimalizálás

Aggregate CSS Files
Hasonlóan a JC-hez itt is egy fájlba fogja tömöríteni a CSS fájlokat.
Also Aggregate Inline CSS
A WordPress sablonod inline CSS fájljait áthelyezi az eszköz CSS tartalmai közé. (weboldal méretét csökkentheti)
Exclude CSS from Autoptimize
Bizonyos CSS fájlokat ki tudsz vele zárni a tömörítés folyamatából.

 

HTML optimalizálás

auto-html-optimalizalas

Optimize HTML Code
Tömöríti az oldal HTML tartalmát, érdemes bepipálni.

 

Misc optimalizálás

auto-misc-optimalizalas

Save aggregated script/css as static files
A JavaScript és a CSS fájlok statikus fájlként lesznek mentve.
Minify excluded CSS and JS files
Minimalizálja azokat a JS és CSS fájlokat, amelyek ki lettek zárva a fent beállításokban.

Érdemes folyamatosan tesztelni, a weboldal, hogyan reagál az egyes tömörítések be/ki kapcsolásra. Megjelenik-e minden elem? Betöltenek-e a képek? Javult-e betöltési sebesség?
A weboldal betöltési sebességét a GTmetrix ingyenes online eszközzel tudod ellenőrizni.

auto-gtmetrix-teszt

Emellett az Autoptimize a képek tömörítéséhez is megoldást nyújt, amivel ingyen lehet 1000 képet optimalizálni. A fizetős verzió $5-ba került, amit korlátlan képhez fel lehet használni.

(Képek tömörítéséhez jó ingyenes alternatíva a TinyPNG.)

Easy Table of Contents

easy-table-of-content bővítmény

Az Easy Table of Contents egy ‘tartalomjegyzék’ a bejegyzésekhez. Ezzel az eszközzel plussz linkeket tudsz megjeleníteni a találati listában, amivel növelni tudod az oldaladra kattintás esélyét.
Ha a felhasználó által beírt kulcsszó nem jelenik meg az oldalad címében, nagy valószínűséggel nem a te oldaladra fog kattintani. Azonban ha a cikkben található alcímek is megjelennek a meta leírás alatt, sokkal nagyobb az esélye, hogy megtalálja a számára fontos információt.

easy-shopbuilder-table

Ahogy a fenti példán is látszik az ‘edzésterv’ kulcsszóra keresve nem csak a cím és meta leírás jelenik meg, hanem ‘fekvenyomás’, ‘vállból nyomás egykezessel’,..stb. kulcsszavak is.
A bejegyzésben pedig egy ‘tartalomjegyzék’ jelenik meg, ahol címsorokra kattintva a böngésző automatikusan a megfelelő helyre görget.

easy-table-of-content-shopbuilder

A beállításokban kedvünk szerint formázhatjuk a tartalomjegyzék színét, betűméretét, elhelyezkedését és megjelenését.
Fontos, hogy az eszköz nem befolyásolja a Google találati lista helyezéseket, de növelheti az átkattintási arányt és a felhasználói élményt.

Ha segítségre van szüksége, vagy kérdése van, lépjen velünk kapcsolatba:

Facebook oldalunkon még több cikket, illetve hasznos bejegyzést és letölthető tartalmat talál:

Pin It on Pinterest

Call Now Button