A legfontosabb kifejezések amelyeket ismernie kell minden honlaptulajdonosnak!

3. rész

 

Új cikksorozatunkban igyekszünk közérthetően elmagyarázni olvasóinknak a weblap készítés területén leggyakrabban előforduló kifejezéseket, melyeknek pontos jelentése nem biztos, hogy mindenkinek egyértelműek még. Reményeink szerint ezzel segítséget nyújthatunk néhány kedves olvasónknak abban, hogy tisztában legyen a fontosabb kifejezésekkel amikor weboldalt szeretne készíttetni.

 

google-analytics1

Google Analytics:

A Google Analytics a Google által kifejlesztett ingyenes analitikai szolgáltatás, amelynek segítségével részletesen mérhetjük honlapunk teljesítményét és elemezhetjük oldalunk látogatóinak viselkedését, szokásait. Elengedhetetlenül fontos eszköz többek között a keresőoptimalizáláshoz és online reklámkampányaink sikerességének mérésében és azok optimalizálásában.

Segítségével számos értékes adatot megtudhatunk a weboldalunkra látogatók viselkedéséről, többek között azt, hogy hol kattintottak az oldalunkra, milyen korosztályhoz tartoznak, mi az érdeklődési körük, illetve, hogy mennyi időt töltöttek oldalunkon és milyen tartalmakat láttak.

A Google Analytics a weboldal forráskódjában elhelyezett kódrészleten keresztül kap adatokat a honlapunkról. Az említett kódrészletet azután kapjuk meg, miután regisztráltunk a Google Analytics szolgáltatásra az alábbi linken: https://www.google.com/analytics/

 

wordpress

WordPress:

A WordPress egy ingyenesen használható tartalomkezelő rendszer, amely alkalmas blogok, honlapok, vagy akár portálrendszerek elkészítésére is. 2003-ban indult útjára és mára a legnépszerűbb tartalomkezelő rendszernek számít az interneten.

Weboldalaink legnagyobb részét mi is WordPress-szel készítjük, aminek hatalmas előnye, hogy elkészítés után az ügyfeleinket is könnyen meg tudjuk tanítani saját honlapjuk egyszerűbb funkcióinak kezelésére amennyiben igénylik. Akár már egy beszélgetés alatt meg tudjuk tanítani a főbb funkciókat mint például a szöveg és kép feltöltést.

A WordPress motorral készülő weboldalunkra kedvünk szerint telepíthetünk bármilyen kompatibilis sablont, illetve rengeteg különböző bővítménnyel (pluginnel) egészíthetjük ki, melyek mind új funkciókkal gazdagíthatják leendő oldalunkat.

Jelenleg több ezer ingyenes és rengeteg prémium kategóriájú sablon közül válogathatunk kedvünkre. A fizetős sablonokkal általában sokkal kevesebb gond van, könnyebb és átláthatóbb a kezelésük és design területén is sokkal többet nyújtanak. Ha tehetjük érdemes tehát a prémium kategóriájú sablonokat választani az ingyenesek helyett, mert sok problémától kímélhetjük meg magunkat.

Ide kattintva találja az egyik legnagyobb prémium sablon lelőhelyet:
https://themeforest.net/popular_item/by_category?category=wordpress&ref=turbobo1

Itt pedig több ezer ingyenes WordPress sablont talál: https://wordpress.org/themes/browse/popular/

 

A legjobb prémium bővítményeket itt találja:
https://codecanyon.net/category/wordpress?ref=turbobo1

A legjobb ingyenes bővítményeket pedig itt találj (jelenleg több mint 45.000 db):
https://wordpress.org/plugins/browse/popular/

 

wordpress-sablon

WordPress sablon:

A sablonok biztosítják a WordPress alapú honlapok megjelenését és elrendezését. Alapból kis részben testreszabhatóak, de az egyedi igényekhez igazított komolyabb változtatásokhoz általában programozói tudás is szükségeltetik.

A WordPress sablonok általában a következő összetevőket határozzák meg:

  • a honlap egészében vett stílusát és megjelenését
  • a betűstílusokat
  • a blogbejegyzések és oldalak stílusát és elrendezését
  • a widgetek elhelyezkedését
  • a weboldal színeit
  • további stíluselemeket

Fontos döntés lehet a WordPress sablonokkal kapcsolatban, hogy ingyeneset vagy fizetőset (Prémium) válasszunk leendő weboldalunk megjelenésének kialakításához.

Az alábbi összehasonlítás rávilágít a két megoldás főbb különbségeire:

Prémium Ingyenes
Ár: általában 30 és 80 dollár között mozognak ingyenes
Fejlesztői támogatás: általában minőségi támogatást kapunk nem jár vagy nagyon körülményes
Minőség (az alábbiakra vonatkozóan: design, felhasználóbarát kialakítás, kezelhetőség, megbízhatóság): szinte mindig magas, prémium minőség általában gyenge vagy közepes

 

Ide kattintva több ezer fizetős, prémium minőségű sablon közül válogathat:
https://themeforest.net/category/wordpress?ref=turbobo1

Ide kattintva pedig szintén több ezer ingyenes WordPress sablon közül válogathat:
https://wordpress.org/themes/browse/popular/

Ha segítségre van szüksége, vagy kérdése van, lépjen velünk kapcsolatba:

Facebook oldalunkon még több cikket, illetve hasznos bejegyzést és letölthető tartalmat talál:

Pin It on Pinterest

Call Now Button