divi-wordpress-sablon

 

A Divi az egyik legnépszerűbb prémium WordPress sablon. Nem is érdemtelenül: könnyen használható, sokoldalú és rugalmas eszköz.

 

A Divi nem egy hagyományos sablon, hanem egy page builder alkalmazás. Ez azt jelenti, hogy amikor bekapcsolod a Divi vizuális szerkesztőjét, akkor közvetlenül végezhetsz módosításokat a weboldal megjelenésén és tartalmán.

 

divi-builder

A Divivel közvetlenül, egyetlen felületen szerkesztheted a weboldalad tartalmát és megjelenését

A lényeg, hogy a Divivel bármilyen weboldal designt készíthetsz. Szó szerint bármilyet. Anélkül, hogy akár egyetlen sor kóddal is dolgod lenne.

A Divi előnyei

A Divi legeslegfontosabb előnye, hogy a fejléctől a láblécig, beleértve az összes WordPress aloldaltípust (kategória oldalak, termékoldalak, projektek, archívum oldalak, blogbejegyzések és 404-es hibaoldal), teljes, 100%-os hatalmat ad a design és a tartalom felett. Mindent megváltoztathatsz és megszabhatsz: a színeket, a formákat, elemeket, méreteket, effekteket, stb.

Teljesen mindegy, hogy webshopot szeretnél, céges weboldalt építesz, vagy csak egy blog indítása a cél, a Divivel mindent meg tudsz oldani. Tökéletesen egyedi oldalt építhetsz magadnak, szinte megkötések nélkül.

A Diviben számtalan olyan funkció beépített, amit más sablonok esetében külső bővítményekkel szoktak megoldani: használhatunk galériát, ártáblázatokat, integrálhatunk Google térképeket, szúrhatunk be kapcsolati űrlapot, stb.

Építkezhetsz teljesen nulláról, de használhatod kiindulási alapnak a több, mint 140 beépített elrendezést (layout) is. Ezek komplett weboldal mintacsomagok, mindegyikhez tartozik főoldal, kapcsolat, rólunk (about us) minta is. Kezdőknek mindenképpen ezt az opciót ajánlom, mert bár a nulláról építkezés hatalmas szabadsággal jár, a program alapos kiismerése nélkül nem fogunk messzire jutni.

 

További pozitívumok

A Divi

  • teljesen reszponzív. Nem csupán jól kezeli a különféle kijelző méreteket, de külön szerkesztheted vele a mobilos, tabletes és asztali számítógépes nézetet is.
  • ügyesen kezeli a WooCommerce-t, a legnépszerűbb WordPress webshop kiegészítőt. A Divivel könnyen átszerkesztheted az olyan, egyébként nehezen kezelhető WooCommerce elemeket, mint a termékoldalak, fizetés és kosár oldalak, stb.
  • folyamatos fejlesztés. Rendszeresen új, jobbnál-jobb funkciókat és lehetőségeket építenek bele a Divibe.
  • ahhoz képest, hogy mennyi mindent tud, elég gyors. A prémium sablonok versenyében léteznek a Divinél gyorsabb sablonok, de azok sokkal korlátozottabbak a lehetőségek terén.
  • némi kódolási tudással tényleg a csillagos ég a határ. A Divi támogatja az egyéni CSS kód hozzáadását, nem véletlenül használja sok-sok profi honlapkészítő.

 

A Divi hátrányai

A Divinek két jelentős hátrány róható fel:

  • erőforrásigény
  • azok a fránya frissítések…

A Divi mára hatalmasra nőtt, szerintem nincs ember, aki pontosan átlátja mi mindenre képes. Az irtózatos mennyiségű funkcióért cserébe azonban sok erőforrást kér. Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy a Divi nem fog rendesen, problémamentesen futni a rosszabb minőségű tárhelyeken (és sajnos nálunk ők vannak túlsúlyban vannak a normálisabb szolgáltatókkal szemben). Egy rossz minőségű szerveren a Divi lassú lesz, akadozni fog, bizonyos elemek (pl. galéria, portfolió) nem fognak betöltődni.

A Divi fejlesztői folyamatosan törekednek az újabb és újabb funkciók beépítésére. Gyakorlatilag egy hét sem szokott eltelni anélkül, hogy újabb verziót ne dobnának ki hozzá. Ez egyfelől dicséretes (ezért is írtam az előnyökhöz is).

Másfelől a tapasztalt Divisek tudják, hogy óvatosnak kell lenni a frissítésekkel. Rendszeres, hogy a nagyobb újítások megjelenésekor napokon belül több javítást is érkezik, mert mindig benneragad valamennyi kisebb-nagyobb hiba. Legtöbbször nem vészes, de azért bosszantó dolgokról van szó.

Mit lehet ez ellen tenni? Türelmesnek lenni 🙂 A viccet félretéve, érdemes a nagyobb frissítések lefuttatásakor várni néhány napot, amire kijavítják a kezdeti hibákat. És persze a frissítés előtt kell egy teljes biztonsági mentést (backup) készíteni.

 

Mennyibe kerül?

A Divi nem egy ingyenes WordPress sablon, hanem sajnos egy kifejezetten drága eszköz, legalábbis magyar szemmel. Az egy éves liszensz 89 dollár + ÁFA, vagyis jelenleg 35 ezer forint körüli összeg.

Az egy éves liszensz lejárta után továbbra is működni fog a Divi a weboldaladon, de a frissítésekhez már nem lesz elérésed, ami idővel komoly gondokhoz vezethet. Az egy éves liszensz ezért inkább csak akkor éri meg, ha szeretnéd kipróbálni, tesztelni, mielőtt az örökös liszenszre váltanál. Vagy nem akarod két évnél tovább használni.

Az örökös (lifetime) liszensz ára 250 dollár, plusz az ÁFA (kb. 100 ezer forint). Ez is elég borsos ár, de amint látod három év használat esetén már mindenképp jobban jársz az örökös liszenszel, mint az évessel. Az örökös liszenszért cserébe mindig jogosult leszel a frissítésekre, a prémium support rendszerre (mondjuk egyszer volt vele dolgom, de előbb jöttem rá a megoldásra, mint ők…).

A Divivel együtt megkapod az Extra sablont (egyfajta “Divi-light”), a sablontól független Divi Builder alkalmazást, valamint a Monarch és Bloom pluginokat is. Mindkettő nagyon hasznos WordPress bővítmény, érdemes megnézni mit tudnak.

Ha egyszer vásároltál hozzá liszenszt, bármennyi oldalra telepítheted a Divit, nincs semmiféle korlátozás. Tehát ha van öt saját honlapod, vagy ügyfeleknek építesz pénzért weboldalakat, akkor ár/érték arányban kifejezetten vonzó választás lehet a Divi.

 

Milyen alternatívák léteznek a Divi mellett?

Ha page builderben gondolkodsz, de valamiért nem szimpatikus a Divi, akkor érdemes megnézni/kipróbálni az Oxygen Buildert, vagy az Elementort.

Az Oxygen egy nagyon gyors és ügyes honlapépítő eszköz, ami nem akar mindenkinek a kedvére tenni, inkább a haladóbb, profibb userek szempontjait tartja szem előtt.

Az Elementor filozófiájában, megközelítésében nagyon hasonló, mint a Divi. Létezik neki egy elég limitált ingyenes változata is, de az nem egy súlycsoport a Divivel.

Neked mi a tapasztalatod? Ismersz olyan sablont vagy page buildert, ami tudásban felveszi a versenyt a Divivel?

 

Szerző: Jobbágy András, honlapszaki.hu

Ha segítségre van szüksége, vagy kérdése van, lépjen velünk kapcsolatba:

Facebook oldalunkon még több cikket, illetve hasznos bejegyzést és letölthető tartalmat talál:

Pin It on Pinterest

Call Now Button