Ha ezt a cikket olvasod, akkor valószínűleg tudod, hogy a WordPress az egyik legkönnyebben testreszabható tartalomkezelő rendszer. A kezdő felhasználók is könnyedén megvalósíthatják az általuk megálmodott, tökéletes megjelenést.

Ebben nagy segítséget nyújt a WP moduláris felépítése és rengeteg (akár ingyenesen) rendelkezésre álló téma és sablon.

Ebben a cikkben szeretnélek megismertetni a WordPress témákban rejlő lehetőségekkel és néhány ingyenes témát is mutatok, amivel jó megjelenésű weboldalakat készíthetsz. Kezdjünk is bele!

Mi is az a WordPress téma?

A WordPress téma olyan fájlok összessége, melyek a weboldalad megjelenéséért felelősek. A legkülönfélébb fájltípusokat foglalja magában egy-egy ilyen csomag. Php, javascript és css fájlok, képek, előre elkészített tartalmak és sablonok alkotják leggyakrabban magát a témát. Ezek összessége és rendszere fogja a felhasználók által látható felület alapjait nyújtani.

Itt rögtön meg is említeném a WordPress és alapjában véve a tartalomkezelő rendszerek egyik legnagyobb előnyét. Azzal, hogy megváltoztatod a weboldal mögött álló témát, maga a tartalom nem fog megváltozni, vagy eltűnni.

Az általad feltöltött tartalom, aloldalak, felhasználói fiókok, a médiatár, valamint a weboldal mögött álló adatbázis többnyire érintetlen marad. Így egy téma lecserélésével az esetek döntő többségében, a megjelenés megváltozásán kívül semmilyen más eseményt nem fogsz tapasztalni.

A WordPress köré az évek során nagyon komoly fejlesztői ökoszisztéma épült. Rengeteg vállalkozás él abból, hogy a különféle WordPress-el kompatibilis szoftvert fejleszt. Nincs ez másképp a témák esetében sem. Ma már több ezer féle ingyenes és prémium téma közül választhatsz. De ha kedvet kapsz hozzá és értesz a programozáshoz, akkor akár te is belevághatsz a saját téma készítésébe.

Sablonok vs. témák

Gyakran használjuk a sablonok és témák kifejezést egymás helyettesítésére. Ebben én is bűnös vagyok, pedig a két kifejezést igen eltérő tartalommal rendelkezik. Mielőtt megnézzük az ajánlott témákat, tegyünk különbséget a két kifejezés közt.

A sablonok jóval kisebb egységeket jelentenek, mint a témák. Sőt, a sablonok a témák részeit képezik. Önmagában sablont soha sem fogsz tudni telepíteni a WordPress oldaladra, mindig szükséged lesz hozzá, egy témára.

Míg egy téma legtöbb beállítása a site egészét módosítja, addig egy sablon legtöbbször csak egy aloldal, vagy szekció megjelenítéséért felelős, például a kapcsolatok, vagy a termékoldalt, vagy a site footerét módosítja. Ezzel szemben, ha a témán módosítasz, akkor a változás a weboldal egészén tapasztalható lesz.

Mi alapján válassz témát?

A megfelelő téma kiválasztása az egész online üzletmenetedre hatással lesz, így érdemes jól végiggondolni, hogy mire is van szükséged. Természetesen itt neked kell az igényeid alapján mérlegelni, de megpróbálok néhány általános tippet adni.

Írd össze, hogy milyen funkciókat szeretnél. Ezzel nagyon gyorsan le fogod tudni szűkíteni a lehetőségeidet.

Figyelj a sebességre. Mind felhasználói élmény, mind seo szempontból sarkalatos kérdés a betöltési sebesség. Ezt mindenképp teszteld.

A reszponzivitás kötelező. Olyan témával ne is foglalkozz ami nem reszponzív. Ma már alapvető, hogy minden eszközön megfelelően jelenjen meg a weboldalad, legyen szó telefonról, tabletről, asztali gépről, vagy bármi másról.

A dizájn minősége is mérvadó. Ez teljesen szubjektív, viszont sok esetben már ránézésre megmondható, ha egy elavult dizájnt akarnak rádsózni.

Dokumentáció és támogatás. Ha esetleg elakadnál és segítségre van szükséged a téma testreszabásában, akkor jó ha rendelkezésre áll egy részletes dokumentáció és/vagy a fejlesztők elérhetőek.

Más felhasználók visszajelzéseire is érdemes alapoznod. Nyilván 1-2 rossz értékelés nem a világ vége, de ha folyamatosan negatív értékelésekkel találod szembe magad, akkor érdemes elgondolkodnod egy másik lehetőségen.

Prémium opciók. Lehet, hogy most nincs szükséged egy téma prémium verziójára, de a későbbiekben szükséged lehet bővebb lehetőségekre. Érdemes olyan témát választani ahol ez az opció adott.

Figyelj a kompatibilitásra is. Általában ezzel nem szokott probléma lenni, de érdemes észben tartani azt, hogy a választott téma kompatibilis legyen a kedvenc bővítményeiddel is.

Legjobb ingyenes WordPress témák

Most, hogy tisztában vagyunk az alapokkal nézzük a legjobb ingyenes témákat.

Ahány fejlesztőt megkérdezel, annyiféle tanácsot fogsz kapni a legjobb témákkal kapcsolatban, így ez is egy szubjektívebb lista. Viszont próbáltam objektív maradni és olyan tényezők alapján felállítani a felsorolást, mint a népszerűség, funkciók száma, sablonok száma, vagy hogy mióta érhető el a téma és kik állnak mögötte. Nézzük az ajánlottakat!

Astra

Az utóbbi években nagy népszerűségre tett szert az Astra téma, részben köszönhető ez annak, hogy egyike volt azoknak az első témáknak, melyek teljesen kompatibilisek voltak az Elementor nevű page builder bővítménnyel.

Természetesen enélkül is egy teljes értékű témáról van szó. Kiemelkedően gyors a sebessége, rengeteg funkciót kínál. A népszerűségét nagyban növeli, hogy számos, nagyon igényesen összerakott sablon áll a felhasználók rendelkezésére, így viszonylag gyorsan összerakhatunk vele egy komplett tematikus weboldalt.

Szinte minden közismertebb pluginnal együttműködik, így ha Elementor, Beaver Builder, LearnDash, Woocommerce, vagy bármilyen más népszerű bővítményre építesz, akkor biztosan nem lesznek kompatibilitási gondjaid.

OceanWP

Hasonlóan sokoldalú az OceanWP nevű téma is. Ha az Astra és az OceanWP közt kellene választanom, elég nehezen jutnék dűlőre.

Ez a téma is kompatibilis a legtöbb közismert bővítménnyel, számtalan sablon várja a felhasználókat és hasonlóan gyors, mint az előbb említett társa.

GeneratePress

A GeneratePress elsősorban azok számára készült, akik valamilyen page builder bővítménnyel készítenék el az oldalukat, ahelyett, hogy egy sablonnal dolgoznának.

Az alapvető egy témától elvárható funkciókat itt is megtalálhatjuk, azonban jóval puritánabb, mint az előző két lehetőség. Itt a fókusz az egyszerűségen és a gyorsaságon van, ha úgyis buildert használ valaki, akkor tényleg csak a legalapvetőbb funkciókra van szüksége és többre értékeli a brutálisan gyors oldalbetöltést.

Egyébként a Features-nél mi is ezt használjuk.

Neve

A Neve témát a funkciógazdagsága miatt tettem be a felsorolásba. Tudja mindazt, amit a korábban felsoroltak, de itt page builder nélkül is egész egyedileg testre tudod szabni a honlapod megjelenését. Olyan extra funkciókat tartalmaz, mint például a megamenük készítésének lehetősége, amihez a legtöbb esetben külön pluginre lenne szükséged.

A sablonok is nagyon igényesek, igazi minimalista dizájnok közül választhatsz, így egy igen letisztult arculatot biztosíthatsz vállalkozásod számára.

Kadence

Viszonylag új versenyzőről van szó. Ha követsz néhány WP témájú Youtube csatornát, blogot, vagy podcastet, akkor már biztosan hallottál róla, mivel szinte az összes komolyabb szakértő megemlítette mostanában ezt a témát. Azt kell, hogy mondjam nem véletlenül beszélnek ennyit erről a témáról.

Hatalmas mennyiségű funkciót sikerült belefoglalni, egy viszonylag gyors oldalbetöltési sebességgel rendelkező témába. Beépített “húzd és vidd” header és footer építő, globális színpaletta és rengeteg integrációs lehetőség csak, hogy néhányat soroljak

Végszó

Remélem sikerült segítséget nyújtanom, ahhoz hogy könnyebben belevághass a WordPress használatába és megfelelő témát tudj választani a vállalkozásod weboldala számára. Javaslom, hogy mielőtt elköteleződnél, nézd végig az ajánlatokat és mérlegelj a korábban felsorolt szempontok szerint.

Pin It on Pinterest

Call Now Button